Accions en curs

Per al primer any 2012, l’eix conductor del projecte serà la biografia de Joan Brossa. Però no la seva personal, sinó la d’una generació que tingué una infància feliç, una joventut estroncada per la guerra civil i una maduresa marcada per la repressió franquista.

Els llocs protagonistes d’enguany són els Espais de la Batalla de l’Ebre, Sant Adrià del Besòs i el Museu del Joguet de Catalunya.

01/2012. “El combat”

Joan Brossa començà la seva trajectòria poètica l’any 1938 durant la Guerra Civil, concretament, en el marc de la Batalla de l’Ebre. És per això que Vilalba dels Arcs i el poble vell de Corbera de l’Ebre esdevenen els espais idonis per a desenvolupar la primera acció.

Josep Minguell, Sílvia Bel i David Marcé, tres actors catalans de diferents generacions escollits especialment per a l’ocasió, diran una selecció de textos brossians emmarcats en el context bèl·lic i en els records que l’experiència evocava en el poeta.

En un entorn dur i feréstec com és aquest, esperem aconseguir el nivell d’introspecció necessari per tal de comprendre com la guerra va canviar la vida de tota una generació de joves del nostre país.

Data: Dissabte, 13 d’octubre.

Emplaçament: Espais de la Batalla de l’Ebre.

Per a més informació, consulteu aquest document.

02/2012. “Les angúnies del titella”

La segona acció de l’any tindrà lloc a Figueres, específicament en el Museu del Joguet de Catalunya, on Joan Brossa hi tenia un fort lligam personal, emocional i sentimental.

En aquest espai, envoltat de joguines d’alguns dels personatges més cèlebres del nostre país, reflexionarem sobre un dels moments més entranyables de les nostres vides -la infantesa-, sobre l’evolució de les formes de lleure en les darreres dècades i sobre la transformació i la màgia com a formes de representació artística.

Acompanyant les nostres reflexions, representarem unes peces de titelles escrites pel mateix poeta, interpretades per Toni Arteaga, Guille Vidal i Beàlia Guerra i amb el suport de Mon Olivella pel que fa a la caracterització dels personatges.

Data: Dissabte, 15 de desembre.

Emplaçament: Museu del Joguet de Catalunya, Figueres.

Per a més informació, consulteu aquest document.

03/2012. “Record d’un malson”

Finalment, recordarem un moment de gran importància històrica i social: l’especulació urbanística lligada a l’onada migratòria que va afectar l’urbanisme de tota l’àrea metropolitana de Barcelona durant la dècada dels seixanta del segle passat.

Aquesta tercera acció tindrà com a protagonista Josep M. de Porcioles, l’alcalde de la capital catalana que Joan Brossa criticà durament a través del poema objecte “Record d’un malson“, ubicat actualment al Museu de la Immigració de Catalunya.

Amb un caràcter de manifest, crític i reivindicatiu, resseguirem diferents punts de la vila de Sant Adrià del Besòs. Durant el recorregut, ens acompanyaran els textos brossians més crítics i punyents interpretats per Carles Rebassa, les intervencions performàtiques dels alumnes de lAula de Teatre de Mataró (IMAC), sota les indicacions del mestre de cerimònies Toni Arteaga i l’acompanyament musical dels tabalers de Tronada: diables i diablesses de Sant Adrià.

Data: Dissabte, 19 de gener, d’11 a 13h.

Emplaçament: Sant Adrià del Besòs.

Per a més informació, consulteu aquest document.

2 Respostes per a “Accions en curs”

  1. Hans Móller 5 Desembre 2012 a 4:45 PM #

    Gràcies per fer aquestes coses. Joan Brossa fou massa important encara que no famós, i convé renovar el coneixement de la seva petjada.

    • Accions i territori 9 Desembre 2012 a 12:57 PM #

      Gràcies a tu per interessar-te per aquesta iniciativa. Des de la Fundació Joan Brossa s’està treballant profundament en la difusió d’aquest poeta i, a la vegada, en el forjament de nous camins i mirades que ens permetin actualitzar Joan Brossa al nostre temps. Et convidem a seguir aquesta iniciativa a través del bloc i recorda que ens pots fer arribar qualsevol suggeriment ja que per a nosaltres és molt important aquest diàleg amb la societat.

Dóna'ns la teva opinió

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: