Teatre d’operacions (II)

21 oct.

Plànol definitiu per a la preparació topogràfica del Tir (Adjunt nº 7bis). 1938.
Fons Monés de la guerra civil, http://cartotecadigital.icc.cat

Teatre d’operacions és el nom que es dóna habitualment a la representació formal del conjunt de tècniques i estratègies que les intel·ligències militars despleguen en l’ocupació d’un territori. Aquest desplegament instrumental dels operatius es dóna a partir de sistemes de representació diversos segons el desenvolupament tecnològic corresponent a cada context històric i pretén facilitar la consecució dels objectius militars en funció de directrius polítiques i interessos geoestratègics determinats. El teatre d’operacions seria una subàrea dins un teatre de guerra que es defineix per la zona en la qual es desenvolupen esdeveniments militars importants i que pot incloure indistintament els espais aeri, terrestre i marítim.

Sala d’operacions del Comandament de la RAF a Bentley Priory, Stanmore, Middlesex, 14 de febrer de 1940. Desplegament del teatre d’operacions a la Segona Guerra Mundial. Imperial War Museum

Des d’un punt de vista geogràfic, aquest concepte denota una porció de territori sobre la qual preval la guerra i que té els seus límits definits i protegits per provocar un cert aïllament. Aquesta protecció consisteix en fortaleses, obstacles naturals presents a l’àrea geogràfica o en el fet de mantenir una distància de separació considerable respecte a la resta d’espai afectat per la guerra. Aquesta porció no és simplement una part del conjunt, sinó que representa un petit conjunt complet que, en si mateix, està en condicions de canviar el que succeeix en altres punts d’assentament de la guerra i per tant pot tenir conseqüències i efectes que poden influir-hi directament.

Així doncs, el context geogràfic determinat pels dos rius, el Segre —on Joan Brossa va estar destacat com a soldat— i l’Ebre —on hem desenvolupat la primera acció del nostre projecte—, compleix amb escreix les condicions per ser considerat teatre d’operacions rellevants en el context de la Guerra Civil espanyola. Quan trepitgem aquest terrenys i revisem els documents històrics que ens parlen de les circumstàncies en què es van desenvolupar les ofensives i contraofensives, així com el desplegament de mitjans humans i tècnics involucrats en el conflicte, ens adonem de la gran transcendència dels dos fronts en el desenvolupament final de la guerra.

Situazione forze rosse 18/10/1938: 28-30.000 huomini, 30 pezzi. Fons Monés de la guerra civil, http://cartotecadigital.icc.cat

Fotografia aèria del riu Ebre des de Ribarroja fins a Miravet i zones adjacents (Gandesa – Corbera)]. Fragment. 1938. Fons Monés de la guerra civil, http://cartotecadigital.icc.ca

Gràcies a l’assessorament històric de David Tormo, coordinador tècnic del Comebe, podem establir una certa cronologia dels fets d’armes en què probablement va haver d’intervenir el destacament de Joan Brossa. La 30a Divisió va formar part, des del 19 d’abril de 1938, del XI Cos d’Exèrcit, estava dirigida pel comandant Nicanor Felipe Martínez, i estava formada per les Brigades Mixtes núm. 131, 146 i 153.

C.T.V. Ufficio `I´ Situazione forze rosse della Catalogne, 2 Desembre de 1938.
Fons Monés de la guerra civil, http://cartotecadigital.icc.cat

La seva participació en la batalla del Segre va començar el 22 de maig, amb l’atac al cap de Pont de la Baronia al sud del cap de pont de Tremp, al sector comprés entre lo Peladet (actualment cota 1461) i el barranc de Badaüll, sense que aparentment aconseguissin complir els seus objectius. El mateix dia, aprofitant la foscor, algunes unitats van participar en una infiltració per la cara nord del Montsec, cap a l’ermita de Sant Salvador en direcció al riu Barcedana. Els assaltants van haver de retirar-se en veure’s sorpresos pels defensors, que eren de la 6a Bandera de Falange. Durant la jornada, unitats de la 30a Divisió participen en l’atac contra les cotes que envolten la Baronia.

  • El 23 de maig, participen en els atacs que des de Rúbies es fan contra la Baronia, i tampoc tenen èxit.
  • El 24 de maig tornen a provar de forçar el sector entre la cota de la lo Peladet i el barranc de Badaüll. No van aconseguir els seus objectius, però sembla que aquell dia els combats van ser èpics, i que van arribar a les filferrades enemigues.
  • El 25 s’assalta la cota 692 a la zona de la Baronia.
  • El 26 i 27 la divisió torna a atacar la zona de la Baronia. Segons algunes fonts els combats d’aquells dies van ser molt durs i sagnants, sense que els republicans, però, assolissin els seus objectius.

En certa manera, les vicissituds i el fracàs militar per part de la unitat de Brossa, més enllà de ser precedent i auguri del que seria després la desfeta de l’exèrcit de la República i la conseqüent pèrdua de llibertats, semblen conjurar-se amb el destí quan el fereixen greument, cosa que tal com més tard descriu, no només el salva sinó que li desperta una mena de intuïció creativa i interès pels móns de la realitat subconscient i de la poesia vital.

Amb la nostra acció recomposem a partir dels indicis mostrats en el seus textos un context històric i un territori geogràfic i emocional, per donar cobertura audiovisual a les seves pròpies paraules. Aquestes ens permeten desplegar creativament el nostre propi teatre d’operacions i ho fem sentint-nos animats i lliures per la vocació combativa i altament compromesa del poeta, tant en els diferents moments històrics que li van tocar viure, com en la seva projecció creativa cap al futur.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Dóna'ns la teva opinió

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: